Termijn van 30 dagen: slechts een aanbeveling?

In verschillende zaken ging de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) over tot het berispen van verwerkingsverantwoordelijken die niet (tijdig) reageerden op een verzoek tot uitoefening van zijn rechten door een betrokkene. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voorziet dan ook in een termijn van 30 dagen om te reageren op dergelijke verzoeken. Recent werd op het vlak van deze termijn een uitspraak gedaan door het Marktenhof die op zijn minst stof geeft tot nadenken.

In de zaak waar de FOD Volksgezondheid werd berispt voor het niet beantwoorden van een verzoek tot inzage, waar we reeds in een eerder artikel over spraken, werd door de FOD Volksgezondheid beroep aangetekend tegen deze beslissing. Dit beroep werd behandeld door het Marktenhof.

Het Marktenhof besluit in dit arrest dat de GBA haar bevoegdheid overschreden heeft door te stellen dat de FOD Volksgezondheid onzorgvuldig heeft gehandeld t.a.v. de betrokkene. Ze stellen namelijk dat de GBA zich enkel mag buigen over de correcte naleving van de AVG en de Belgische privacywetgeving. Daarnaast stelt het Marktenhof ook dat de GBA haar beslissing gebrekkig heeft gemotiveerd. Op de vraag of de gegevens in deze zaak ook persoonsgegevens waren spreekt het Marktenhof zich niet uit gezien de motiveringsgebreken en de machtsoverschrijding.

Het meest opvallende in deze zaak is echter de uitspraak die het Marktenhof doet omtrent de termijn waarbinnen gereageerd dient te worden. De FOD Volksgezondheid heeft uiteindelijk wel gereageerd heeft op het verzoek van de betrokkene, maar dit antwoord kwam er pas nadat de procedure voor de GBA reeds was opgestart. Dit antwoord kwam dus ruim na het verstrijken van de termijn van 30 dagen. Het Marktenhof antwoorde hier echter op dat het overschrijden van de termijn, voorzien door de AVG, niet op zich bij wijze van een wettelijke regel gesanctioneerd wordt. Daarom is het volgens het Hof niet mogelijk dat voor de termijnoverschrijding op zich een rechtsgeldige sanctie wordt opgelegd.

Dit is een verrassende conclusie aangezien de GBA reeds verschillende keren een verwerkingsverantwoordelijke heeft berispt voor het overschrijden van de termijn. Wanneer deze uitspraak wordt toegepast betekent het echter dat de GBA enkel een sanctie kan opleggen wanneer er niet geantwoord wordt. Zodra de verantwoordelijke antwoordt, ongeacht binnen welke termijn, zou de GBA hiervoor geen sanctie meer kunnen opleggen.

Ondanks deze opvallende uitspraak van het Marktenhof blijven wij aanraden om u dermate te organiseren dat u, conform de AVG, steeds binnen de dertig dagen reageert op een verzoek. Het respecteren van deze termijn geeft namelijk het signaal aan de betrokkenen dat u hun belangen respecteert, wat ervoor zorgt dat uw organisatie vertrouwen wekt. Daarnaast kan de GBA nog steeds oordelen dat zij het miskennen van deze termijn toch sanctioneren. In dat geval is de weg naar het Marktenhof lang en brengt dit de nodige kosten met zich mee.